Lek na nadreaktywny pęcherz może wspomóc odchudzanie?
14 stycznia 2015, 08:18Mirabegron, lek stosowany przy zespole nadreaktywnego pęcherza (ang. overactive bladder, OAB), może pomóc w zwiększeniu aktywności metabolicznej tłuszczu brunatnego, a zatem odchudzaniu.
Nieglutenowe białka pszenicy są celem odpowiedzi immunologicznej w celiakii
16 grudnia 2014, 13:26Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbii odkryli, że poza glutenem, układy odpornościowe pacjentów z celiakią reagują również na specyficzne rodzaje nieglutenowych białek pszenicy.
Brunatny tłuszcz odpowiada za wyniszczenie nowotworowe
18 lipca 2014, 10:14Wyniszczenie w chorobie nowotworowej nazywa się zespołem kacheksja-anoreksja i szacuje się, że stanowi on bezpośrednią przyczynę ok. 20% zgonów. Najnowsze badania Erwina Wagnera z Hiszpańskiego Narodowego Centrum Badań nad Nowotworami w Madrycie pokazują, że przyczyną tego zjawiska jest przemiana białej tkanki tłuszczowej w brunatną.
Możemy wyżywić kolejne miliardy ludzi
18 lipca 2014, 06:09Wyżywienie rosnącej liczby ludności bez zajmowania nowych terenów pod uprawę wydaje się zadaniem niemożliwym do wykonania. Jednak jak przekonują naukowcy z Institute of Environment na University of Minnesota, jeśli skupimy się na ulepszeniu systemu produkcji żywności, to będziemy mogli nie tylko wyżywić dodatkowe 3 miliardy ludzi, ale jednocześnie zmniejszyć niekorzystne oddziaływanie rolnictwa na środowisko.
Rekordowo stare jajo przywry z Syrii
25 czerwca 2014, 06:00W Syrii na stanowisku Tell Zeidan w pochówku dziecka, które żyło ok. 6200 lat temu, znaleziono jajo przywry z rodzaju Schistosoma. Jest ono o 1 tys. lat starsze od poprzedniego rekordzisty z mumii egipskich.
CO2 zagraża źródłom żywności
8 maja 2014, 11:56Naukowcy z Harvard School of Public Health (HSPH) przeprowadzili badania, które wskazują na najpoważniejsze jak dotychczas zagrożenie dla ludzkiego zdrowia związane z globalnym ociepleniem. Uczeni z Harvarda ostrzegli, że gdy koncentracja CO2 w atmosferze osiągnie taki poziom, jaki jest obecnie prognozowany dla roku 2050, to będziemy mieli do czynienia ze znaczącym spadkiem zawartości cynku i żelaza w roślinach uprawnych
Żywności będzie coraz mniej?
2 kwietnia 2014, 09:08Jeszcze kilka lat temu naukowcy uważali, że globalne ocieplenie nie zaszkodzi w najbliższym czasie produkcji żywności. Problemy miały pojawić się, gdy temperatura wzrośnie o 3-4 stopnie Celsjusza ponad obecny poziom. Jednak w przygotowywanym obecnie raporcie IPCC znajdziemy informację, że zmiany klimatyczne już wkrótce doprowadzą do spadku produkcji żywności.
Ograniczona wojna atomowa groźna dla miliardów ludzi
10 grudnia 2013, 17:01Organizacje Lekarze Przeciw Wojnie Nuklearnej i Lekarze Na Rzecz Odpowiedzialności Społecznej opublikowały drugą wersję swojego raportu dotyczącego skutków ograniczonej wojny atomowej pomiędzy Indiami a Pakistanem. Stosunki pomiędzy oboma krajami są napięte od czasu gdy w 1947 roku Pakistan odłączył się od Indii
Globalne ocieplenie zuboży ludzkość?
6 listopada 2013, 10:12IPCC prognozuje, że jeśli nie powstrzymamy globalnego ocieplenia, to problemy z dostępem do żywności i wody rozszerzą się na znaczną część globu. Zarys raportu dotyczącego społecznych aspektów zmian klimatycznych upublicznił na swoim blogu Andrew Montford, który sceptycznie podchodzi do teorii globalnego ocieplenia.
Muzeum zademonstrowało nieznany obraz van Gogha
9 września 2013, 17:21Muzeum van Gogha poinformowało o odkryciu nieznanego dzieła holenderskiego postimpresjonisty. "Zachód nad Montmajour" powstał w Arles w 1888 r., czyli w szczytowym okresie kariery artysty.